Till startsidan   Alla artiklar   Beställ från Systembolaget

25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.

Tejo i Portugal – en underskattad vinregion

Tejo i Portugal – en underskattad vinregion

En mat- och dryckesskatt en kort bilresa från Portugals huvudstad Lissabon. Från regionen Tejo kommer druvorna Fernão Pires, Arinto och Trincadeira das Pratas – som är basen i Leif GW Perssons nya vin.

Tejo ligger i hjärtat av Portugal, ungefär en timmes bilresa från huvudstaden Lissabon. Förutom det fina klimatet har regionen också historiska anor. I Tejo, som domineras av floden med samma namn, ryms alltifrån romerska ruiner till kloster och bergstoppar.

Leif GW Perssons vita vin kommer från Tejo. Det kan du beställa här.

Men Tejo är också populärt för sitt vin och sin mat. Omkring de pittoreska medehavsbyarna i regionen finns mängder av vingårdar, korkekar och olivlundar. Här ryms såväl stora vinproducenter som familjeägda, mindre gårdar. Gemensamt är att hantverket ligger i fokus: området, beläget mitt i Portugals hjärta, producerar mer än 10 procent av landets totala vinproduktion och här odlas mängder av lokala druvor.

Portugal – ett undervärderad vinregion

Det är från den här relativt outforskade vinregionen som Leif GW Persson hämtat druvorna till sitt vin GW:s Vita. Det vita vinet är en uppföljare till GW:s Röda som kommer från samma vingård. Det citrongulfärgade vinet är gjort på druvorna Fernão Pires, Arinto och Trincadeira das Pratas.

– Det är ett smakrikt vin som passar till de flesta tillfällen då det ska drickas vitt, säger Leif GW Persson själv om vinet.

Att både GW:s Röda och GW:s Vita kommer från Tejo var inte bestämt i förväg, men föll sig naturligt efter provningar av ett par hundra viner.

– Portugal som vinland är undervärderat prismässigt vilket gör att man kan komma över väldigt bra viner utan att det blir för dyrt, berättar Leif GW Persson.

Beställ GW:s Vita här.