Till startsidan   Alla artiklar   Beställ från Systembolaget

25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.

Sommelierens tips: så serverar du vin som ett proffs

Sommelierens tips: så serverar du vin som ett proffs

Vin är en hel vetenskap – det gäller inte minst hur man serverar drycken. Här kommer de viktigaste tipsen för att hälla upp sitt vin som en riktig sommelier.

När det kommer till vin finns det flera etikett- och serveringsregler som kan vara viktiga att känna till om du ska bjuda över gäster på middag – eller om du bara vill servera ditt vin så optimalt som möjligt.

Här kan du beställa Leif GW Perssons eget vin, GW:s Vita.

Lär dig de vanligaste knepen för att ta hand om ditt vin som en sommelier:

Mängd – hur mycket vin du ska ha i glaset handlar förstås om tycke och smak. Men en grundregel är att aldrig hälla upp mer än halva glaset – eller att vinet inte ska nå längre upp än till den största utbuktningen på vinglaset. Det finns till och med sommelierer som förespråkar att inte fylla mer än en fjärdedel av glaset, för elegansens skull.

Ordning på upphällningen – på en fin middag serveras maten traditionellt från vänster till höger. Vinet kommer från andra hållet. Så, för en elegant upphällning: häll upp vinet från höger med högerhanden. Om du sedan lämnar kvar vinflaskan på bordet eller inte, det delar vinkännarna.

Temperatur – detta är kanske den allra viktigaste detaljen för en bra upplevelse oavsett dryck. De flesta vill inte dricka sitt kaffe kallt eller bli serverad varmt vatten på restaurang. Vitt vin serveras bäst mellan ungefär 8 till 12 grader och rött mellan 14 o ch 18 grader (det vill säga inte rumstempererat).

GW:s Vita serveras bäst mellan 8 och 10 grader, och det åstadkommer du lättast genom att ta ut vinet ur kylen ungefär en halvtimme innan servering.

Luftning – vin mår traditionellt sett bra av att luftas. Det är därmed inte bara stiligt att hälla upp drycken i en karaff, det kan också vara bra för smakupplevelsen. Häll vinet på kanten av karaffen och låt det lufta före servering.

Beställ GW:s Vita här.