Till startsidan   Alla artiklar   Beställ från Systembolaget

25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.

En romantisk sommarmåltid enligt Leif GW Persson

En romantisk sommarmåltid enligt Leif GW Persson

Under sommaren spenderar Leif GW Persson en stor del av sin tid på gården i Sörmland – här han bland annat en gedigen vinkällare där han numera också har sin egna viner, som GW:s Vita. Här lagar han ofta mat tillsammans med vänner och familj. Ibland bland hjälper även vännen, tillika kocken, Dorothéa ”Dollan” von Essen till. 

Kocken Dorothéa ”Dollan” von Essen brukade driva en krog i Gnesta, men hon driver nu event- och cateringföretaget i Dollans kök i Bogsta by. Hon föder även upp lamm. GW är en av hennes bästa kunder. Hon lagar bland annat all mat under GW:s jakter. Då kan gästerna vara allt från kungen till vänner från GW:s barndom som arbetargrabb i efterkrigstidens Stockholm. I köket skojar ”Dollan” om att bilden av att kompisen GW bara äter viltkött inte riktigt stämmer.

– Han älskar gös och äter en massa grönsaker, säger hon och ler.

– Den bästa sommarmiddagen, om jag får välja, äter jag helst ensam med min fru på gården, säger Leif GW Persson.

– Då brukar vi sitta i trädgården bakom flygeln. Det är både vindstilla och varmt vid det gamla orangeriet som numera är ombyggt till gästhus. Sedan tar ”Dollan” hand om allt det praktiska så vi slipper ränna ut och in hela tiden. Bättre än så kan man inte ha det, säger han.

Hur ser en romantisk sommarmåltid ut om Leif GW Persson får välja?
– Det vanliga smarriga på sommaren: matjessill, gräddfil, gräslök och färskpotatis, säger han. Det klassiskt svenska. Till sillen är valet givet, nubbe. Och en pilsner för att skölja ned nubben. Sedan får det bli kött som är skjutet på gården. Näst bäst är när man utvidgar kretsen med övriga familjemedlemmar som är barn och barnbarn och då kan sällskapet växa snabbt. Man förvandlas från två personer till 20 personer. Platsen vi sitter på brukar vara densamma. Men då får man anpassa menyn till de andra deltagarna. De vill oftast ha pasta bolognese, och suparna lyser med sin frånvaro.

Här kan du beställa Leif GW Perssons vita vin, GW:s Vita.