Till startsidan   Alla artiklar   Beställ från Systembolaget

25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.

GW:s känga mot kändisviner: “Antingen är de tondöva i gommen eller så skiter de i det”

GW:s känga mot kändisviner: “Antingen är de tondöva i gommen eller så skiter de i det”

Leif GW Persson fortsätter sin framgångsrika vinsatsning med ett vitt vin: GW:s Vita. Han berättar om Portugal som undervärderad vinregion, om affärssamarbetet med barndomsvännen Tegnér, och så riktar han en ordentlig känga mot andra kändisviner.

Efter succén med GW:s Röda förra året (de första 15 000 flaskorna sålde slut på bara tre veckor) bestämdes det snart att släppa ännu ett vin i samlingen. GW:s Vita kommer från samma portugisiska region som det röda, Tejo, och är ett lika lättdrucket som smakrikt vin gjort på druvorna Castes Fernão Pires, Arinto och Trincadeira das Pratas.

– Vi har provat många viner ska du veta och till slut landade vi i det här, säger Leif GW Persson om sitt nya vin.

Portugal – en undervärderad vinregion

Att båda vinerna kommer från Portugal var inte bestämt i förväg, men föll sig naturligt efter provningar av ett par hundra viner.

– Portugal som vinland är undervärderat prismässigt vilket gör att man kan komma över väldigt bra viner utan att det blir för dyrt, berättar Leif GW Persson och tillägger:

– Det är många faktorer att ta i beaktande. Det får inte kosta för mycket, det ska vara drickvänligt och ska kunna produceras för Systembolaget – det vill säga i relativt stora volymer.

Här kan du beställa GW:s Vita.

“Antingen är de tondöva i gommen eller så skiter de i det”

Leif GW Persson har varit vinintresserad länge och säger själv att han “druckit en hel del buteljer genom åren”, och något som varit avgörande för honom i framtagandet av vinet är att det ska vara något han själv vill dricka. Här riktar han en ordentlig känga mot andra kändisviner:

– Ibland undrar jag vad de håller på med. Vissa av vinerna skulle jag knappt tvätta bilen med, så antingen är de tondöva i gommen eller så skiter de helt enkelt i hur det smakar, säger han.

Han tror att många kändisar lägger för stor vikt vid kommersiella överväganden och att maximera vinsten – istället för att fokusera på smaken. Kanske är det detta som gjorde att hans röda vin blev så framgångsrikt?

– Så kan det kanske vara, smakar vinet bäver spelar det inte så stor roll om det är billigt. Vi har i alla fall inte resonerat så. Vår intäkt per butelj är ganska marginell, men vi har Sveriges bäst säljande rödvin över 100 kronor.

Affärssamarbete med barndomsvännen

Leif GW Persson driver inte allt detta själv. Till sin hjälp har han barndomsvännen tillika vinhandlaren Christer Tegnér som driver vinföretaget Tegnér Spirits & Wine – ett företag som sträcker sig fem generationer bakåt i tiden.

– Vi gick i realskolan tillsammans i mitten på 50-talet så vi har känt varandra länge. Christer har tjatat i flera år om att göra det här men eftersom jag jobbat på SVT har det inte gått förrän nu. Men det är roligt, vi gillar ju vin båda två, säger han.

Vad är de långsiktiga planer med vinerna?

– Precis som med all annan affärsverksamhet håller vi på så länge det fungerar och vi har bra viner. Skulle bra viner ta slut så får man väl börja dricka något annat.

Testa själv – beställ GW:s Vita här.