Till startsidan   Alla artiklar   Beställ från Systembolaget

25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.

GW: ”Folk dricker sina vita viner för kalla”

GW: ”Folk dricker sina vita viner för kalla”

Vitt vin serveras generellt för kallt – rött vin serveras för varmt. Det menar profilen Leif GW Persson, som här tipsar om hur man hittar rätt temperatur på drycken.
– Ett bra vitt vin kan med fördel drickas varmare än rekommenderat, säger han.

Vilken typ av vin som är populärast brukar variera med årstiderna. Under höst och vintern är det många som väljer kraftigare, röda viner. Men sommartid plockar man istället fram de vita vinerna eller kanske till och med en flaska rosé och avnjuter tillsammans med en god dessert, en fiskrätt eller varför inte en fräsch sallad?

GW:s Vita är ett friskt vitt vin som du kan beställa här.

Hur man serverar vitt respektive rött vin skiljer sig också åt en hel del – åtminstone när det kommer till temperaturen på drycken. Leif GW Persson menar att många människor gör ett grundläggande fel i serveringen av vin.

– Problemet är att folk dricker sina vita viner för kalla och sina röda viner för varma. Jag brukar köra några grader varmare på vita viner och kallare på röda, än vad det står i rekommendationen, säger han.

Varför tror du så många gör fel?

– Jag tror det är gamla traditioner som spelar in, det sägs ju att man ska dricka rött vin rumstempererat men det tycker inte jag behövs.

Vitt då?

– Ett bra vitt vin kan med fördel också drickas lite varmare än de rekommenderade temperaturerna. Det bär smaken bättre, och värme både utvecklar och frigör smak.

GW:s Vita finns i Systembolagets beställningssortiment. Beställ det här.