Till startsidan   Alla artiklar   Beställ från Systembolaget

25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.

Leif GW Perssons midsommarmeny

Leif GW Perssons midsommarmeny

Sveriges inofficiella nationaldag är runt hörnet: midsommar. Precis som alla andra högtider kretsar även midsommar runt maten (och självklart huruvida det kommer att börja regna eller inte).

Oavsett om du dukar inne eller ute behöver du mat på bordet – men vad? Det viktigaste när du planerar maten är att ha en bra stomme att utgå från, därför har vi här samlat måstena på menyn. Så kan väl gästerna ta med sig det andra?

Leif GW Persson är, förutom som författare och hela Sveriges kriminolog, även känd för sitt stora mat- och vinintresse. Det senaste året har han lanserat sitt eget vin, i både röd, vit och rosa form. Det vita vinet, GW:s Vita, är en utmärkt följeslagare till midsommarmaten – ett smakrikt och mångfacetterat vin som passar till mycket, och som kan stå för sig självt.

Här kan du beställa GW:s Vita.

Potatis på grillen – färskpotatis är ju egentligen godast som den är, kokt med en klick smör. Men, vill du variera dig lite kan du faktiskt slänga den på grillen. Perfekt om du redan har grillen igång. Bara slå in den råa potatisen i lite aluminiumfolie tillsammans med en rejäl klick smör och salt och lägg på grillen i cirka 30 minuter, eller tills den känns klar.

Sill på nya sätt – midsommar betyder sill. Men det betyder inte att du nödvändigtvis måste göra den traditionella sillen. Löksillen har en självklar plats på bordet men idag finns det en uppsjö av olika recept att välja bland. Att byta ut sillen mot gravad strömming är också ett lätt sätt att uppdatera den – strömmingen passar bäst i de krämiga såserna, varför inte testa senap?

Jordgubbar – jordgubbar är ett måste på midsommar, så är det bara. Svenska jordgubbar är dessutom så perfekta i sig självt att det egentligen är dumt att göra något med dem. Ät dem med mjölk och socker, eller vispa lite grädde och klicka på. Lättare och godare blir det inte.

Dricka till?

Perfekt till midsommarmaten passar GW:s Vita. Leif GW Perssons eget vin från regionen Tejo i Portugal som enligt honom själv “passar till de flesta tillfällen då det ska drickas vitt”.

Beställ GW:s Vita här.